Ga naar de inhoud

Wat kost een split airco? Prijzen en informatie in Nederland

  • door
wat kost een split airco

Een split airco is een efficiënte en populaire optie voor het koelen en verwarmen van ruimtes in Nederland. In dit artikel vind je alle informatie die je nodig hebt over de prijzen van split airco systemen. We bespreken de verschillende soorten aircosystemen, de binnen- en buitenunits, hoe de airco kan verwarmen, het energieverbruik, de installatie en het onderhoud. Ontdek wat een split airco kost en maak een weloverwogen keuze voor jouw situatie.

Belangrijkste punten

  • Een split airco is een veelzijdig en efficiënt systeem voor het koelen en verwarmen van ruimtes in Nederland
  • De prijzen van split airco systemen variëren afhankelijk van het type systeem en de gekozen binnenunit
  • Daikin biedt een breed scala aan binnenunits en staat bekend om zijn energiezuinige systemen
  • Het onderhoud en de installatie van een split airco moeten worden uitgevoerd door erkende installateurs
  • Neem contact op met een specialist voor een offerte op maat en geniet snel van optimaal comfort in je woning

Hoe werkt een split airco met binnen- en buitenunit?

Een split airco is een efficiënt en veelzijdig systeem voor het koelen en verwarmen van ruimtes. Het bestaat uit een binnen- en buitenunit die samenwerken om de gewenste temperatuur te bereiken. Maar hoe werkt dit systeem precies?

De binnenunit van een split airco bevindt zich in de ruimte waar je de temperatuur wilt regelen. Deze unit levert de geklimatiseerde lucht en is voorzien van een ventilator om de lucht te verspreiden. De buitenunit daarentegen bevat de compressor, ventilator, printplaat en warmtewisselaar. Dit is het hart van het systeem en zorgt voor de werking ervan.

De binnen- en buitenunit zijn verbonden door middel van elektrische kabels en koelleidingen. Het koelmiddel circuleert door deze leidingen en neemt warmte op in de binnenunit en geeft deze af in de buitenunit. De compressor in de buitenunit zorgt ervoor dat het koelmiddel wordt gecomprimeerd, waardoor het zijn warmte afgeeft. Vervolgens wordt de gekoelde lucht naar de binnenunit gestuurd en wordt de warme lucht naar buiten afgevoerd. Dit proces herhaalt zich continu om de gewenste temperatuur te behouden.

Binnenunit Buitenunit

Werking Levert geklimatiseerde lucht Bevat compressor en ventilator
Verbinding
Koeling Koelt de lucht in de ruimte Koelt het koelmiddel af
Verwarming Kan warmte afgeven

De werking van een split airco kan worden vergeleken met die van een lucht/lucht warmtepomp. Dit betekent dat de airco ook kan worden gebruikt voor verwarming. In de winter kan de airco warme lucht de ruimte in blazen, waardoor je snel een aangename temperatuur bereikt. Hierdoor kun je niet alleen koelen, maar ook verwarmen met een split airco. Dit maakt het systeem ideaal voor gebruik gedurende het hele jaar.

Verwarmen en koelen met een split airco

Een split airco biedt niet alleen de mogelijkheid om je woning te koelen, maar kan ook dienen als verwarmingssysteem. Het is een veelzijdige optie om het hele jaar door een comfortabele temperatuur te behouden. In de winter blaast de airco warme lucht door de ruimte, waardoor je snel een aangename temperatuur bereikt. Dit is vooral handig voor het verwarmen van specifieke kamers, zoals de woonkamer of slaapkamer, zonder dat het hele huis verwarmd hoeft te worden.

Daarnaast kan de split airco ook fungeren als bijverwarming tijdens de lente en herfst. Door de bijverwarming functie in te schakelen, kan de airco je verwarmingsketel ondersteunen en zo het energieverbruik verminderen. Dit is niet alleen kostenbesparend, maar ook milieuvriendelijk. Het maakt de split airco een praktische optie voor iedereen die op zoek is naar een duurzaam verwarmingssysteem.

Met een split airco heb je dus de mogelijkheid om zowel te koelen als te verwarmen, waardoor je het hele jaar door kunt genieten van een comfortabel binnenklimaat. Of het nu zomer of winter is, een split airco biedt de flexibiliteit en efficiëntie die je nodig hebt om je woning op de gewenste temperatuur te houden.

Voordelen van verwarmen met een split airco Voordelen van koelen met een split airco
– Snelle opwarming van de ruimte – Efficiënte koeling van de ruimte
– Flexibele verwarming per kamer – Mogelijkheid om specifieke ruimtes te koelen
– Kostenbesparend in vergelijking met centrale verwarming – Gezond binnenklimaat dankzij luchtfiltratie
– Milieuvriendelijk alternatief voor gasverwarming – Energiezuinig dankzij invertertechnologie

Het energieverbruik van een split airco

Een belangrijke overweging bij het kiezen van een split airco is het energieverbruik. Het rendement en het energielabel spelen hierbij een grote rol. Daikin airco’s staan bekend om hun energiezuinigheid en bieden een uitstekend rendement. Ze zijn voorzien van slimme invertertechnologie, waardoor ze tot wel 30% minder elektriciteit verbruiken in vergelijking met conventionele systemen.

Met een energielabel variërend van A++ tot A+++, behoren Daikin airco’s tot de meest efficiënte op de markt. Een hoger energielabel geeft aan dat een airco minder energie verbruikt en dus milieuvriendelijker is. Dit kan resulteren in aanzienlijke energiebesparingen en een lagere energierekening.

Energielabel Rendement
A+++ Hoogste rendement en meest energiezuinig
A++ Uitstekend rendement en zeer energiezuinig
A+ Goed rendement en energiezuinig

Daarnaast biedt Daikin de mogelijkheid om de split airco te koppelen aan zonnepanelen. Dit zorgt voor een nog lager energieverbruik en maakt het systeem nog duurzamer. Door zonne-energie te gebruiken, kan het elektriciteitsverbruik van de airco zelfs volledig worden gecompenseerd, waardoor je een mooie bijdrage levert aan het verminderen van de CO2-uitstoot.

energieverbruik split airco

Het belang van energiezuinigheid

Naast kostenbesparing is energiezuinigheid ook belangrijk vanuit milieuoogpunt. Met een energiezuinige split airco draag je bij aan een duurzamere leefomgeving. Daikin streeft ernaar om innovatieve en energiezuinige oplossingen te bieden die zowel comfort als duurzaamheid garanderen.

De installatie en het onderhoud van een split airco

Een belangrijke factor bij het aanschaffen van een split airco is de installatie en het onderhoud. Het is essentieel dat de installatie wordt uitgevoerd door erkende installateurs om ervoor te zorgen dat het systeem correct wordt geïnstalleerd en optimaal presteert. Het installatieproces varieert afhankelijk van de specifieke situatie, maar kan over het algemeen binnen één tot drie dagen worden voltooid.

Tijdens de installatie plaatst de installateur de binnenunit op een geschikte locatie in de ruimte en installeert de buitenunit op een buitenmuur of op het dak. Er wordt gezorgd voor een goede aansluiting van de leidingen en elektrische bedrading. Na de installatie wordt het systeem getest om ervoor te zorgen dat alles naar behoren werkt.

Het onderhoud van een split airco is ook van groot belang om de levensduur en prestaties van het systeem te behouden. Regelmatig onderhoud helpt om eventuele problemen vroegtijdig te detecteren en op te lossen, wat de kans op storingen en onnodige reparaties verkleint. Daikin biedt voordelige onderhoudscontracten aan, waarbij ervaren technici je systeem controleren en onderhouden volgens de hoogste standaarden.

Voordelen van professionele installatie en onderhoud

  • Deskundige installatie zorgt voor een optimale werking van de split airco.
  • Erkende installateurs hebben de juiste kennis en ervaring om het systeem correct te installeren.
  • Regelmatig onderhoud verlengt de levensduur van het systeem en verbetert de energie-efficiëntie.
  • Professioneel onderhoud kan problemen vroegtijdig detecteren en voorkomen dat kleine problemen erger worden.

Professionele installatie en regelmatig onderhoud door erkende installateurs zijn van cruciaal belang voor een goed functionerende split airco. Dit zorgt niet alleen voor een optimaal comfort in je woning, maar ook voor een lange levensduur van het systeem en energiebesparingen op de lange termijn. Neem contact op met een specialist om de installatie en het onderhoud van je split airco te regelen.

De verschillende soorten aircosystemen

Een split airco is slechts één type aircosysteem dat beschikbaar is op de markt. Naast de split airco zijn er nog andere soorten aircosystemen waaruit je kunt kiezen, afhankelijk van jouw specifieke behoeften en voorkeuren. Hieronder bespreken we enkele van de meest populaire opties.

Split-systeem

Het split-systeem is het meest voorkomende type aircosysteem. Het bestaat uit een binnenunit en een buitenunit die samenwerken om de ruimte te koelen. Dit type systeem is zeer efficiënt en kan in verschillende ruimtes worden geïnstalleerd, zoals slaapkamers, woonkamers en kantoren. Split airco’s zijn verkrijgbaar in verschillende capaciteiten en designs, waardoor je een systeem kunt kiezen dat past bij de stijl van jouw interieur.

Multisplit systeem

Een multisplit systeem is een uitbreiding van het split-systeem. Het bestaat uit meerdere binnenunits die allemaal op één buitenunit worden aangesloten. Hierdoor kun je meerdere ruimtes tegelijkertijd koelen of verwarmen met slechts één aircosysteem. Dit type systeem is ideaal voor huizen of kantoren met meerdere kamers waar individuele temperatuurregeling gewenst is.

Mobiele airco’s

Voor ruimtes zonder vaste installatie is een mobiele airco een goede optie. Dit type airco is draagbaar en kan gemakkelijk worden verplaatst naar verschillende ruimtes. Mobiele airco’s hebben meestal een afvoerslang die naar buiten moet worden geleid om de warme lucht af te voeren. Hoewel mobiele airco’s handig zijn, hebben ze over het algemeen een lagere koelcapaciteit dan split airco’s.

In de onderstaande tabel vind je een samenvatting van de verschillende soorten aircosystemen en hun kenmerken:

Aircosysteem Kenmerken
Split-systeem – Bestaat uit binnen- en buitenunit
– Efficiënt en geschikt voor verschillende ruimtes
– Verkrijgbaar in verschillende capaciteiten en designs
Multisplit systeem – Meerdere binnenunits op één buitenunit
– Ideaal voor huizen of kantoren met meerdere kamers
– Individuele temperatuurregeling mogelijk
Mobiele airco’s – Draagbaar en gemakkelijk verplaatsbaar
– Lagere koelcapaciteit dan split airco’s
– Afvoerslang naar buiten vereist

soorten aircosystemen

Met deze informatie kun je een weloverwogen keuze maken voor het aircosysteem dat het beste bij jouw situatie past. Of je nu kiest voor een split airco, een multisplit systeem of een mobiele airco, het belangrijkste is dat je kunt genieten van een comfortabel binnenklimaat, het hele jaar door.

De verschillende binnenunits voor een split airco

Een split airco biedt verschillende binnenunitopties om aan te passen aan jouw specifieke behoeften en interieur. Hier zijn enkele van de populaire binnenunitmodellen die beschikbaar zijn:

1. Wandmodellen

Wandmodellen zijn een veel voorkomende keuze voor split airco systemen. Ze worden aan de muur gemonteerd en bieden een efficiënte koeling en verwarming voor de ruimte. Wandmodellen zijn verkrijgbaar in verschillende stijlen en kleuren, waardoor ze perfect passen bij elk interieur. Enkele populaire wandmodellen zijn het Stylish-model en de Daikin Emura.

2. Vloermodellen

Vloermodellen zijn ideaal voor ruimtes met een laag plafond of beperkte muurruimte. Ze worden op de vloer geplaatst en bieden een compacte oplossing voor koeling en verwarming. Vloermodellen kunnen discreet worden geïnstalleerd en zorgen voor een gelijkmatige luchtcirculatie in de ruimte.

3. Ingebouwde modellen

Ingebouwde modellen zijn perfect voor wie een strak interieur wil behouden zonder concessies te doen aan comfort. Deze modellen kunnen in verlaagde plafonds of valse wanden worden geïnstalleerd, waardoor ze vrijwel onzichtbaar zijn. Ze bieden een efficiënte koeling en verwarming voor de ruimte zonder afbreuk te doen aan het interieurontwerp.

Met deze verschillende binnenunitopties kun je de perfecte split airco kiezen die past bij jouw interieur en klimaatbeheersingsbehoeften. Neem contact op met een erkende installateur om de mogelijkheden te bespreken en een offerte op maat te krijgen.

De prijzen van een split airco-installatie

Een split airco-installatie kan een waardevolle investering zijn om je woning het hele jaar door comfortabel te houden. De prijzen van een split airco variëren afhankelijk van het type airconditioningsysteem en de gekozen binnenunits. Hieronder vind je een overzicht van de richtprijzen voor binnen- en buitenunits, zodat je een idee krijgt van de kosten.

De prijs van een split-buitenunit begint meestal vanaf ongeveer 700 euro. Dit is de prijs voor een basismodel en kan variëren afhankelijk van het merk en de specificaties. Als je meerdere binnenunits wilt aansluiten op één buitenunit, dan kun je kiezen voor een multisplit-systeem. De prijs van een multisplit-buitenunit begint meestal vanaf ongeveer 1.900 euro. Dit systeem biedt de mogelijkheid om meerdere ruimtes te koelen of te verwarmen.

Naast de prijs van de buitenunit zijn er ook kosten verbonden aan de binnenunits. De prijzen van binnenunits variëren afhankelijk van het type en de functionaliteiten. Voor wandmodellen kun je rekenen op prijzen vanaf ongeveer 370 euro. Vloermodellen beginnen meestal vanaf 800 euro en inbouwmodellen vanaf 800 euro. Het is belangrijk om te onthouden dat deze prijzen exclusief installatiekosten zijn.

Richtprijzen split airco-installatie

Type airco Prijs
Split-buitenunit Vanaf 700 euro
Multisplit-buitenunit Vanaf 1.900 euro
Wandmodel binnenunit Vanaf 370 euro
Vloermodel binnenunit Vanaf 800 euro
Inbouwmodel binnenunit Vanaf 800 euro

Het is belangrijk om te vermelden dat dit slechts richtprijzen zijn en dat de uiteindelijke kosten kunnen variëren. De exacte prijs van een split airco-installatie hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte van de te koelen ruimte, het merk en de specificaties van het systeem, en de installatiekosten. Voor een gedetailleerde offerte kun je contact opnemen met een erkende Daikin-installateur. Zij kunnen je voorzien van een op maat gemaakte prijsopgave en advies op basis van jouw specifieke situatie en wensen.

Conclusie

Een split airco is een veelzijdig en efficiënt systeem voor het koelen en verwarmen van ruimtes in Nederland. Of je nu op zoek bent naar verkoeling tijdens warme zomerdagen of naar bijverwarming in de lente en herfst, een split airco biedt de gewenste temperatuurregeling het hele jaar door.

De prijzen van split airco systemen variëren afhankelijk van het type systeem en de gekozen binnenunit. Daikin, een gerenommeerd merk in de airco-industrie, biedt een breed scala aan binnenunits die voldoen aan verschillende behoeften en voorkeuren. Daarnaast staan Daikin airco’s bekend om hun energiezuinige werking, wat resulteert in lagere energiekosten en een lagere impact op het milieu.

Het is belangrijk om te benadrukken dat het onderhoud en de installatie van een split airco moeten worden uitgevoerd door erkende installateurs. Deze professionals hebben de kennis en ervaring om ervoor te zorgen dat de airco optimaal functioneert en dat er geen problemen ontstaan tijdens het gebruik.

Als je geïnteresseerd bent in het aanschaffen van een split airco, is het raadzaam om contact op te nemen met een specialist voor een offerte op maat. Op deze manier krijg je een duidelijk beeld van de prijs en de mogelijkheden voor jouw specifieke situatie. Geniet snel van optimaal comfort in je woning met een split airco!

FAQ

Wat is een split airco?

Een split airco bestaat uit een binnen- en buitenunit die samenwerken om een ruimte te koelen of te verwarmen.

Hoe werkt een split airco?

De binnenunit levert geklimatiseerde lucht, terwijl de buitenunit de compressor, ventilator en warmtewisselaar bevat. Het systeem werkt als een lucht/lucht warmtepomp.

Kan een split airco ook verwarmen?

Ja, een split airco kan ook als verwarming dienen door warme lucht door de ruimte te blazen.

Hoe zit het met het energieverbruik van een split airco?

Het energieverbruik wordt bepaald door het rendement en het energielabel. Daikin airco’s zijn energiezuinig en kunnen tot 30% minder elektriciteit verbruiken.

Wie kan een split airco installeren en onderhouden?

De installatie en het onderhoud van een split airco moeten worden uitgevoerd door erkende installateurs. Daikin biedt voordelige onderhoudscontracten aan en geeft tot 8 jaar garantie op onderhoud en reparaties.

Welke andere soorten aircosystemen zijn er?

Naast split airco’s zijn er ook multisplit systemen en mobiele airco’s beschikbaar.

Welke binnenunits zijn er voor een split airco?

Er zijn wandmodellen, vloermodellen en ingebouwde modellen beschikbaar.

Wat zijn de prijzen van een split airco-installatie?

De prijzen variëren afhankelijk van het type systeem en de gekozen binnenunits. Voor een gedetailleerde offerte kun je contact opnemen met een Daikin-installateur.

Bron Links

Index